opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Parametry z etykiet, zwłaszcza dotyczące hałasu, są z odwłoku brane. Ni czorta nie warto się tym kierować. Też się o tym na swoich oponach przekonałem.

Komentarz

• Prawda jest taka że co opona to inna opinia.
      jedni jeżdżą na chińczykach i narzekają inni nie. Wszystko zależy od tego czego oczekuje się od opony bo każda kiedyś puści na zakręcie jak się przegnie

Komentarz

• No i ta sama opona na innym aucie zachowa się inaczej. Moje całoroczne quatrac 5 na fokusie mk2 fl buczały przy ~100 km/h, a na o2 nie ma tego efektu. Nie wiem gdzie i dlaczego się podział...

Komentarz

• Moze efekt zlej geometri co powodowalo ze scianki inaczej sie kladly a moze roznica cisnien a moze jak byly za "nowe" buczaly

Komentarz

• Chyba już się tego nie dowiem. Buczały przez dwa zimne sezony. Nic nie zmalało w drugim. Teraz jest ich trzeci.

Komentarz

• Danielosa
              Classic
              • 2018
              • 32
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hej,
              pytanie do bardziej doświadczonych- mam okazję zakupić opony Pirelli P7 Centurino
              225/45/17 Klasa 2018 2016
              1 Pirelli P7 CB 298 250
              I teraz tak - jak różnica między oponami z 2018, a 2016? Po przeleżeniu 2 lat jest się czym przejmować ?
              Skłaniam się szczerze do zaoszczędzenia 50pln na oponie i zakupie tych Pirelek z 2016, jeżeli to bez różnicy

Komentarz

• Wszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne

Komentarz

• A właściwie w żadnej hurtowni prawidłowo przechowywana nie jest, tylko tak:

(Boma Katowice)

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
                    A właściwie w żadnej hurtowni prawidłowo przechowywana nie jest, tylko tak:
                    kiedyś widziałem chyba w necie zdjęcia z Oponeo - masakra. Stosy rzucone jak popadnie.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• oolsztyniak
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6647
                      • Superb II combi (3T5)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpis
                      Wszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne
                      Też o tym słyszałem, mam filmik jak u nas na Michelin w magazynie gościu jedzie z wyrzynarką i przecina opony które mają dot powyżej trzech lat.
                      Tylko pytanie co to jest właściwe przechowywanie?
                      Co z autami, które koła zapasowe mają pod podwoziem niczym nieosłonięte?
                      Przecież tam dzieje się wszystko, woda, błoto, sól, różnice temperatur.
                      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• igror
                        Classic
                        • 2018
                        • 21

Wymieniłem w sobotę. Ale na letnich miałem jazdę jeździć podczas przymrozków i musze powiedzieć, że masakra.

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

Co ma się im stać od leżakowania 2 czy 3 lata?
                          Chyba że sa źle składowane i np przygniecione stosem od góry = odkszałca się na tyle że nie ułoża się prawidłowo na feldze.
                          Oponę głównie niszczy słońce i chemia wg mnie. Opona markowa 2 czy 3 letnia jak po założeniu da sie wywazyc jest OK.
                          Ludzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
                          Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.

Komentarz

• kabi_007
                            Rider
                            • 2011
                            • 412
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Od leżakowania nic im się nie stanie pod warunkiem, że nie są narzucone byle jak a stosy są przekładane co jakiś czas, w co wątpię.
                            Ja tam zawsze szukam opon z bieżącym rocznikiem na DOT, ewentualnie poprzedni rok. Z tym że u mnie komplet tłukę 6-7 lat z uwagi na małe przebiegi roczne.
                            Kolega wulkanizator raz mi opowiadał, że mieli felerną partię Uniroyali letnich i było dużo problemów z ich wyważeniem, nawet jak się udało to klienci reklamowali. Po jakimś czasie wyszło, że były źle składowane w magazynie, tak im kierownik serwisu przekazał, ale ile w tym prawdy nikt nie wie.
                            O1-->O3--> ?

Komentarz

• Nikus
                              Classic
                              • 2017
                              • 7
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Miałem conti premiumcontact 5, rewelacja nawet jako sliki dobrze trzymały ale schodzily już od samego patrzenia na nie. Przód wytrzymal 20tysi. Teraz w kurze michelin pilot sport4, też niezle ale czy lepiej trzymają, hmmm. Na pewno mniej się ścierają. W niższych temp nie zauważyłem jakiegoś dramatu. Może dociągną 30 na przodzie
                              Ostatnio edytowany przez Nikus; 45047.

Komentarz

• oolsztyniak
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6647
                                • Superb II combi (3T5)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

michelin w magazynie opony trzyma na specjalnych stojakach
                                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Zamieszczone przez Alonzo_ Zobacz wpis
                                  Ludzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
                                  Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.
                                  Poprawiam. Wiadomo, ze ludzie lubią parkować w tym samym miejscu. Tak więc w tym samym miejscu, podczas spaceru z psem, widzę ten sam samochód rodzinny (voyager), którego prawa tylna opona zacznie w styczniu roku 21. rok życia. :-)

Komentarz

• Opona 21 lat? Toc to strach w oczach że są sparciale ze szok. Z drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach, w Felci ojcu nie puscili na przegladzie bo mial 6 letnie opony co juz parcialy...

Komentarz

• kabi_007
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 412
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No to już hardkor totalny, aż dziw bierze, że jeszcze się nie rozleciała. Swoją drogą w rolniczych przyczepach można znaleźć pełnoletnie opony bez problemu. Tam ciężar o wiele większy, jedynie co to inne prędkości. Co by nie było jedno i drugie to proszenie się o wypadek.
                                      O1-->O3--> ?

Komentarz

• Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpis
                                        Z drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach
                                        Myślę, że nawet nie pokazuje tam auta.

Ale fakt, że znacznie lepsze dałem koledze za darmo (jedenastoletnie).

Komentarz

• Ja letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji a może miały z 4mm. Fakt były tylko do przelatania sezonu bo kupiłem razem z felgami...teraz będzie trzeba kupić jakieś klasy ekonomicznej

Komentarz

• kabi_007
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 412
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpis
                                            Ja letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji
                                            Podejrzewam, że jednak nie poszły do utylizacji, a jakiś Janusz je wziął "bo 4mm to ze 2 sezony oblata a jak mało jeździć to i 3"

Ostatnio edytowany przez kabi_007; 17109.
                                            O1-->O3--> ?

Komentarz

• Zamieszczone przez kabi_007 Zobacz wpis
                                              Podejrzewam, że jednak nie poszły do utylizacji, a jakiś Janusz je wziął "bo 4mm to ze 2 sezony oblata a jak mało jeździć to i 3"

Ogolnie zakladam ze tak się stalo tym bardziej że sciagneli w gratisie jeszcze hankooki to juz wogole

Komentarz

• Rob79
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2521
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Pacjent O1 z rozmiarem 195 65 15 kupiona na dunlop fastresponse wyząbkowanych więc z nastaniem nowego sezonu zakupiłem CPC5 i pierwsze pięć lat byłem bardzo zadowolony. Później zaczęły się takie jaja na mokrym że opony z 5 mm bieżnikiem poszły do piwnicy i założyłem uniroyal rainexpert 3. Oponki przechowywane były w ciemnej chłodnej piwnicy. Zobaczymy jak uniroyal będzie się zachowywał jak się trochę zestarzeje i zużyje.
                                                Robert

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14885
                                                  • Octavia IV (NX3)

5 lat to długo. Nigdy tyle na kapciach nie jeździłem. Moje CPC 5 w przyszłym roku już będą raczej do zmiany, chyba, że faktycznie 5 rok jeszcze się nadadzą. Teraz takie kapcie są. To nie dawna Dębica D 164 - blachę rdza zjadła, a opona jeszcze była.....
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• BADYL
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2396
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie co powiecie o kormoranach 205/55R16 road performance? opony tanie 679zł . Musze coś kupić bo obecne letnie zjechane...Będę miał w tym roku kilka większych wydatków i dlatego nie chciałem zbytnio wydawac kasy:/ W necie opinie raczej pozytywne a czy koledzy coś dorzucą?
                                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...